Παραιτήθηκε ο Παρκ από την IJF

«Ακέφαλη» έμεινε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο (IJF), λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα φιλοξενηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας (13-16 Σεπτεμβρίου). Ο Νοτιοκορεάτης επιχειρηματίας, Γιονγκ-Σουνγκ Παρκ, παραιτήθηκε από τον προεδρικό θώκο της IJF, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα κληθεί να εγκαταλείψει και τη θέση που κατέχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο Παρκ, από το 2005 βρισκόταν στο «μάτι του κυκλώνα» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η οποία τον κατηγορούσε ευθέως για τις ηγετικές του ικανότητες. Γι` αυτόν ακριβώς το λόγο, εν όψει του Κογκρέσου της IJF που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο τις προσεχείς ημέρες, η EJU είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Παρκ. Μία πρόταση μομφής, η οποία εκτός απροόπτου θα γινόταν δεκτή δεδομένου ότι και η στήριξη που είχε από την Παναμερικανική Συνομοσπονδία στις προηγούμενες εκλογές, είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

 

Εκτός των άλλων, ο Παρκ, τον Μάρτιο του 2006, είχε τεθεί σε προσωρινή αργία από τη ΔΟΕ, μετά την εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς. Συγκεκριμένα, ο Κορεάτης παράγοντας είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση με αναστολή από δικαστήριο της χώρας του και σε πρόστιμο 6.6 εκ. ευρώ, καθώς κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρία Doosan Group, της οποίας ήταν πρόεδρος. Τον Απρίλιο του 2007, η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε να τον επαναφέρει ως μέλος της ΔΟΕ, χωρίς ωστόσο να του δώσει και το δικαίωμα συμμετοχής για διάστημα πέντε χρόνων σε επιτροπές της.

 

«Ο Παρκ πλέον θα ρίξει όλο το βάρος στα διοικητικά καθήκοντα που έχει στην εταιρεία του», είπε ο Μπάε Χιούνγκ-Σικ, εκπρόσωπος της Doosan Heavy Industries and Construction Co.

 

LINKS

South Korean IOC member to step down as head of judo federation

 

X