Ο Ντανατσίδης στις Υποτροφίες του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στους U20 και τους U17, Αλέξης Ντανατσίδης, βρίσκεται μεταξύ των αθλητών που έλαβαν Υποτροφία Ολυμπιακής Προετοιμασίας από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Χαλάνδρι παρουσία της γγΑ, Κυριακής Γιαννακίδου και του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου. Από πλευράς ΕΟΤ, εκτός του Ντανατσίδη, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας, Μαρίνα Νταμοτσίδου και ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης.

 

Το στίγμα της εκδήλωσης έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, Χάρης Δαυίδ, ο οποίος ανέφερε πως «το παράδειγμα νέων ανθρώπων που βάζουν στόχο να υπερβούν τα όρια που θέτει το σώμα τους, με την ελπίδα να πετύχουν την πρωτιά, είναι παράδειγμα και για την κοινωνία μας που δοκιμάζεται. Παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς με την ψυχή και τη θέληση να υπερπηδά τα εμπόδια».

 

Συνολικά απονεμήθηκαν 29 υποτροφίες, σε αθλητές και αθλήτριες Ολυμπιακών ατομικών αθλημάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη

Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιδρύθηκε το Μάιο του 1979 ως αποτέλεσμα των προσδοκιών του Κύπριου επιχειρηματία Αναστασίου Γ. Λεβέντη (1902 –1978), ο οποίος έθεσε και τους βασικούς άξονες δράσης του, με προσανατολισμό στην κοινωνία, στην παιδεία και στον πολιτισμό.

 

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη –εκτός από το εκτεταμένο κοινωφελές πρόγραμμά του και τη δράση του στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς– έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στη μελέτη του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Διασποράς. Μέσα από ένα διεθνές πρόγραμμα υποστήριξης ελληνικών σπουδών, με τη συστηματική χορήγηση υποτροφιών, με τη διαρκή συνεισφορά στην ακαδημαϊκή, επιστημονική και ιατρική έρευνα, αλλά και μέσα από το εκδοτικό του έργο, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ακολουθεί με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή του.

 

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η μέριμνα του Ιδρύματος στην αποκατάσταση και στην αναστήλωση ενός μεγάλου αριθμού μνημείων κλασικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Παράλληλα, οι προσπάθειες μελέτης και εμπλουτισμού των συλλογών κυπριακών αρχαιοτήτων σε μουσεία ανά την υφήλιο εναρμονίζονται με το ενδιαφέρον του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου. Με αυτήν την προοπτική, πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες συνεργασίες, όπως με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Βρετανικό Μουσείο και το Medelhavsmuseet της Στοκχόλμης.

 

Μια σημαντική πτυχή της δυναμικής παρουσίας του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, αποτελούν οι Υποτροφίες Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε με γνώμονα την προαγωγή του Ολυμπιακού Ιδεώδους που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα τελευταία 14 χρόνια, πάνω από 380 υποτροφίες προσέφεραν τη δυνατότητα σε αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο, να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στην προετοιμασία για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας την έμπρακτη στήριξη του Ιδρύματος στους νέους και στον ελληνικό αθλητισμό.

X