Μπακού 2015: Χάλκινο μετάλλιο ο Ηλίας Ηλιάδης στα -90κ.

Το αστείρευτο ταλέντο του Ηλία Ηλιάδη, τον έφερε στο βάθρο των νικητών μιας ακόμη μεγάλης διοργάνωσης. Ο Mr. Ippon του παγκοσμίου τζούντο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπακού, το οποίο διεξάγεται παράλληλα με τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Αυτό ήταν το τέταρτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών για τον τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, αφού το 2004 στο Βουκουρέστι και το 2011 στην Κωνσταντινούπολη ήταν πρώτος, ενώ το 2010 στην Βιένη κατετάγη 3ος όπως και σήμερα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ηλίας Ηλιάδης, με ελάχιστους αγώνες μέσα στο 2015 λόγω του γνωστού προβλήματος στην ωμοπλάτη το οποίο και προσπάθησε να το αντιμετωπίσει χωρίς χειρουργική επέμβαση, έφτασε στην κατάκτηση του μεταλλίου με τέσσερις «γεμάτους» αγώνες από τους πέντε που έδωσε συνολικά στη διοργάνωση. Μόνο στη φάση των 32 δεν χρειάστηκε ολόκληρο το πεντάλεπτο για να πάρει την πρόκριση. Επικράτησε με Ippon του Σλοβένου Νταβίντ Κουκόβιτσα, μια νίκη που τον έφερε στα ημιτελικά του β` προκριματικού ομίλου. Εκεί νίκησε στο golden score (με waza-ari) τον Γερμανό Μαρκ Οντενταλ, όμως στον τελικό του προκριματικού ομίλου, έχασε με shido από τον Ρώσο Κίριλ Ντενίσοφ.

Με τον τρόπο που ηττήθηκε στον τελικό του προκριματικού ομίλου, με τον ίδιο ακριβώς έφτασε και στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Και μάλιστα εις διπλούν… Στον α` γύρο της «δεύτερης ευκαιρίας» νίκησε στις παρατηρήσεις τον Σέρβο Αλεξάνταρ Κούκολι, ενώ στον τελικό των ρεπεσάζ νίκησε και πάλι στις παρατηρήσεις τον 19χρονο Γεωργιανό Μπέκα Γκβινιασβίλι. Ο τελευταίος ανδρώθηκε αγωνιστικά μέσα από πολλά σπουδαία τουρνουά που συμμετείχε, συμπεριλαμβανομένου και του… Iliadis Cup στο οποίο συμμετείχε έως το 2013. Στη Θεσσαλονίκη το 2013 ήταν 2ος, ενώ το 2012 στα Μουδανιά κατετάγη 3ος.

“Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ’ αυτό το μετάλλιο το οποίο και αφιερώνω στην Ελλάδα και τους ‘Ελληνες που περνούν δύσκολα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Παρά το πρόβλημα τραυματισμού μου έβαλα τα δυνατά μου και χρησιμοποίησα την μεγάλη μου εμπειρία για να υπερισχύσω του μεγάλου μου αντιπάλου. Συνεχίζω δυνατά έχοντας πλέον ως στόχο το μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα”, είπε ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου.

“Ο Ηλίας ήταν εκπληκτικός, έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση παρά το πρόβλημα τραυματισμού στο χέρι του. Να φανταστείτε “βγήκε” ο αντίχειράς του στον πρώτο αγώνα και χρειάστηκε ιδαίτερος χειρισμός για να μπορέσει να συνεχίσει. Φυσικά δεν ήταν ο γνωστός Ηλίας-αυτός που πρέπει, αλλά συνεχίζει δυνατά για το παγκόσμιο, όπου και πιστεύουμε ότι θα είναι εντελώς έτοιμος. Εκεί-αν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο με την υγεία του-πάει για χρυσό μετάλλιο. Σήμερα απέδειξε ότι ξέρει να μάχεται, ότι ξέρει να επιμένει. Και μάλιστα νίκησε τον γεωργιανό αντίπαλό του, ο οποίος τον είχε κάμψει πριν από ένα μήνα. Τον βασικό του αντίπαλο θα έλεγα ο οποίος είναι νέος και πολύ δυνατός. Ο κόσμος αποθέωσε τον Ηλία όσο κανέναν άλλο και έδειξε την αγάπη του. Ξέρουμε τι περνάει η χώρα μας σήμερα, τις εξελίξεις και την αγωνία των συμπατριωτών μας και αυτό είναι ένα μετάλλιο που το αφιερώνουμε στην Ελλάδα σ΄αυτήν την κρίσιμη στιγμή”, τόνισε από πλευρά του ο εθνικός προπονητής, Νίκο Ηλιάδης.

X