Μασμανίδης: «Δεν μπόρεσα να χαρώ το μετάλλιο»

Αν υπήρχε βραβείο για το ποιος αθλητής διέθετε τη μεγαλύτερη ψυχή και δύναμη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 που φιλοξενήθηκε στην Πράγα, τότε ο Θόδωρος Μασμανίδης θα ήταν ένας εκ των υποψηφίων και πιθανότατα και ο νικητής. Ο Έλληνας τζουντόκα, υποχρεώθηκε να υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να φτάσει στο χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών, δεδομένου ότι η κόπωση από το… ανεβοκατέβασμα των κιλών, του δημιούργησε αρκετά προβλήματα. Τα σημάδια αδυναμίας, απόρροια και της ίωσης που τον ταλαιπώρησε την τελευταία εβδομάδα, εμφανέστατα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έπαιρνε μέρος στην κατηγορία των -90 κιλών, χθες το βράδυ, δηλαδή λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του μεταλλίου, η ζυγαριά τον έδειχνε… 85 κιλά. Αυτό, με άλλα λόγια σημαίνει, ότι καθ` όλη τη διάρκεια που βρισκόταν μέσα στο τατάμι, το σωματικό του βάρος δεν πρέπει να ξεπερνούσε τα… 83-84 κιλά, κάτι που έδινε αβαντάζ στους αντιπάλους του που φυσιολογικά την ώρα των αγώνων πρέπει να ζύγιζαν τουλάχιστον 92-93 κιλά (σ.σ. συνηθίζεται ένας αθλητής, αμέσως μετά την πρωϊνή επίσημη ζύγιση να παίρνει 2-3 κιλά). Όμως, όπως έλεγαν και οι συναθλητές του μετά το τέλος και του αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, ο «ήρωας» Μασμανίδης, ακόμη και έτσι δεν είχε πρόβλημα να βρεθεί στο βάθρο των νικητών.

 

«Είναι κάποιες στιγμές στη ζωή ενός αθλητή, που ακόμη και ένα μετάλλιο δεν μπορεί να το χαρεί όπως θα ήθελε. Αυτό ακριβώς έχω πάθει και εγώ τώρα. Φαντάζομαι ότι τις επόμενες ημέρες θα καταλάβω τι ακριβώς συνέβη σήμερα. Ελπίζω μόνο να μην πανηγυρίζω μόνος μου μέσα στο σπίτι», έλεγε με αρκετή δόση χιούμορ ο Μασμανίδης, λίγες ώρες μετά την απονομή.

 

Ο «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής στους έφηβους, πλέον καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη κατηγορία των ανδρών, αφού ήταν και η τελευταία φορά που αγωνίστηκε στους U20… «Για να φτάσεις ψηλά, πρέπει να κάνεις πέντε νίκες, είτε είσαι στην κατηγορία των ανδρών, είτε των εφήβων, είτε των νέων. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που κάνεις κρίνει και το αποτέλεσμα. Από εκεί θα κριθούμε όλοι μας και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα είμαι σε θέση να κάνω το βήμα που απαιτείται για να βρεθώ στην κορυφή. Ωραία είναι η απόχρωση του χαλκού, αλλά πρέπει επιτέλους να δω πως είναι και ο χρυσός».

 

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα κατηγορία, από τις τρεις που έχει αγωνιστεί τον τελευταίο καιρό (σ.σ. -81, -90, -100 κιλά) θα προτιμούσε ο Μασμανίδης είπε: «Νομίζω ότι τα -90 κιλά είναι η κατηγορία που μου ταιριάζει. Όμως η απόφαση είναι του προπονητή μου, ο οποίος μπορεί να κρίνει βάσει και κάποιων άλλων παραμέτρων. Είναι γεγονός πάντως ότι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο ήμουν καλά με τα -81 κιλά».

 

Σχετικά με το Ολυμπιακό εισιτήριο και πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να έρθει στην κατοχή του, ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να πάρω την πρόκριση από τα -81 κιλά, όμως σίγουρα θα προσπαθήσω γι` αυτό με όλες μου τις δυνάμεις. Απομένουν ακόμη κάποια παγκόσμια κύπελλα και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα κρίνουν πολλά. Δεν είναι χαμένη υπόθεση για μένα, όμως σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Εξακολουθεί πάντως να είναι ένας από τους στόχους μου».

X