Ευρωπαϊκό Όπεν: Ρωσική κυριαρχία και στη Βαρσοβία

Η μεγάλη των Ρώσων σχολή έδωσε τα διαπιστευτήριά της και στο εφετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Όπεν κατηγοριών που διεξήχθη στη Βαρσοβία. Ο Αλεξάντερ Μικχαίλιν στους άνδρες και η Έλενα Ιβασένκο στις γυναίκες «χάρισαν» στη χώρα τους και τα δύο χρυσά μετάλλια, συνεχίζοντας την παράδοση που τους θέλει να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη διοργάνωση… Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, συμμετείχαν οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες της Όπεν κατηγορίας, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Δεκέμβριο του 2008 και την αντίστοιχη διοργάνωση που θα φιλοξενήσε η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο (ΕΟΤ) στην Αθήνα, παράλληλα με το Κογκρέσο της EJU.

 

Δεύτερος σερί τίτλος για τον Μικχαίλιν

 

Στους άνδρες, ο Αλεξάντερ Μικχαίλιν, ένας εκ των πρωταγωνιστών στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις (σ.σ. το 2006 στο Νόβι Σαντ ήταν 1ος ενώ το 2005 στη Μόσχα 2ος) βρέθηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Στον τελικό επικράτησε toy Λευκορώσου «χρυσού» Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Ιχάρ Μακάροφ και κρέμασε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος του που ισοδυναμούσε και με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ (σ.σ. ο δεύτερος πήρε 3.000 ευρώ). Την τρίτη θέση «μοιράστηκαν» ο Πολωνός Ποζέμισλαβ Ματίγιαζεκ και ο Εσθονός Μάρτιν Πάνταρ που επίσης έλαβαν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ έκαστος.

 

Ρωσικός εμφύλιος με νικήτρια την Ιβασένκο

 

Στις γυναίκες, η κάτοχος του τίτλου, Τία Ντογκουασβίλι δεν βρέθηκε στη Βαρσοβία, ωστόσο η Έλενα Ιβασένκο φρόντισε να αναπληρώσει το κενό της. Η «χάλκινη» πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2006 στην Όπεν κατηγορία, στον τελικό επικράτησε της συμπατριώτισάς της Αναίντ Μικχιταριάν και πανηγύρισε τον τίτλο, ο οποίος ήρθε να προστεθεί στην εντυπωσιακή χρονιά που είχε. Να θυμίσουμε ότι η Ιβασένκο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρίο ήταν 3η στην Όπεν κατηγορία,, ενώ στο Super Α` Παγκόσμιο Κύπελλο της Μόσχας κατετάγη 1η στα +78 κιλά, όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βεγιέν.

 

Οι πέντε πρώτοι/ες ανά κατηγορία:

 

ΑΝΔΡΕΣ

1. Αλεξάντερ Μικχαίλιν (Ρωσία)

2. Ιχάρ Μακάροφ (Λευκορωσία)

3. Πρζεμισλαβ Ματίγιαζεκ (Πολωνία)

3. Μάρτιν Πάνταρ (Εσθονία)

5. Μαξίμ Μπριάνοφ (Ρωσία)

5. Γκρεγκόρζ Εϊτέλ (Πολωνία)

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

1. Έλενα Ιβασένκο (Ρωσία)

2. Αναίντ Μικχιταριάν (Ρωσία)

3. Μαλγκορζάτα Γκορνίκα (Πολωνία)

3. Κετί Ματέ (Γαλλία)

5. Μαρίνα Ντιμπρόβα (Ρωσία)

5. Μαρζένα Μακούλα (Πολωνία)

 

Πειραματική χρήση των νέων κανονισμών

 

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Όπεν, πραγματοποιήθηκε βάσει των νέων κανονισμών που με μερικές μόνο τροποποιήσεις, αναμένεται και να καθιερωθούν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

 

Αναλυτικά:

– Οι αγώνες έγιναν με μόλις έναν διαιτητή και με εποπτεύουσα αρχή την επιτροπή διαιτησίας, η οποία είχε τη βοήθεια της τεχνολογίας (μία κάμερα ανά τατάμι)

– Η παρατήρηση (Shido) δίνονταν χωρίς να σταματήσει ο αγώνας

– Καταργήθηκε το Koka, το οποίο ενσωματώθηκε με το Yuko.

– Το Osae-Komi-Waza περιορίστηκε στα 20 από τα 25 δευτερόλεπτα. Τα 5 δευτερόλεπτα στο Osae-Komi ισοδυναμούσαν με Yuko, τα 10 με Waza-ari και τα 20 με Ippon, οπότε και σταματούσε αυτόματα ο αγώνας.

– Οι αγώνες ρεπεσάζ έγιναν με το σύστημα Golden Score («ξαφνικός θάνατος»

– Οι παρατηρήσεις (Shido) διαμορφώθηκαν ως εξής:

1. Shido = Προειδοποίηση και απλή βούλα στον πίνακα

2. Shido = Yuko για τον αντίπαλο

3. Shido = Waza-ari για τον αντίπαλο

4. Shido = Ippon για τον αντίπαλο

· Το 4ο Shido συνεπάγεται με Hansoku-Make (άμεση αποβολή)

· Σε περίπτωση ισοπαλίας σε σκορ και ποινές, η απλή προειδοποίηση (δηλαδή το 1ο Shido) –σε περίπτωση που υπάρχει για έναν από τους δύο αγωνιζόμενους- αναδεικνύει αυτόματα νικητή.

X