ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κύπελλο Ηλιάδης: Παγκοσμιο-ευρωπαίοι μεταλλιούχοι στον Εύοσμο

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επικείμενες «μονομαχίες», κυρίως στις κατηγορίες των ανδρών, στο «5ο Κύπελλο Ηλιάδης» που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου στο κλειστό του Εύοσμου Θεσσαλονίκης. Η παρουσία στο τουρνουά τζουντόκα, οι οποίοι τα δύο προηγούμενα χρόνια έφτασαν στην κατάκτηση μεταλλίων τόσο σε παγκόσμια όσο και σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα U17 και U20, προσδίδουν μια ξεχωριστή αίγλη στην πρώτη και σημαντικότερη διοργάνωση των U21 μέσα στο 2013. 

 

Οι κατηγορίες με τις σημαντικότερες αγωνιστικές παρουσίες (αναφέρονται μόνο αυτές όπου υπάρχουν αθλητές με μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέσα στο 2012 και το 2011):

 

ΑΝΔΡΕΣ

-55 κιλά: Δύο αθλητές που κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα U17 (Μπαρ) και U20 (Πόρετς) του 2012, είναι από τους βασικούς διεκδικητές για να κερδίσουν μια θέση στο βάθρο των νικητών. Πρόκειται για τον Γερμανό Μόριτζ Πλάφκι που ήταν δεύτερος στα -50κ. στη διοργάνωση του Μαυροβούνιου καθώς και τον Γεωργιανό Λέρι Τσελίντζε που ήταν δεύτερος στα -55κ. στο ευρωπαϊκό της Κροατίας.

 

-60 κιλά: Από τις πιο δυνατές κατηγορίες στο «5ο Κύπελλο Ηλιάδης». Τρεις από τους τέσσερις αθλητές που κέρδισαν μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Πόρετς, αλλά και ο «χάλκινος» πρωταθλητής κόσμου στους U17 του 2011 στο Κίεβο, θα βρεθούν στον Εύοσμο. Πρόκειται για τους: Βάζα Μαργκβελασβίλι-Γεωργία (2ος στο Πόρετς στα -60κ.), Αχμέτ Σαχίν Καμπά-Τουρκία (3ος στο Πόρετς στα -60κ.), Γκαρίκ Χαρουτιουνιάν-Αρμενία (3ος στο Πόρετς στα -55κ.), Ρασάντ Ρουφουλάγιεφ-Αζερμπαϊτζάν (3ος στο Κίεβο στα -60 κιλά).

 

-66 κιλά: Ο Μαυροβούνιος Νίκολα Γκούσιτς και ο Αρμένιος Αρσέν Γκαζαριάν θα βρίσκονται λογικά μέσα στα μετάλλια. Ο Γκούσιτς ήταν 3ος στο Ευρωπαϊκό του Πόρετς στην ίδια κατηγορία (-66κ.), ενώ ο Γκαζαριάν ήταν «χάλκινος» στο Παγκόσμιο U17 της Ουκρανίας στα -60 κιλά.

 

-73 κιλά: Από τη στιγμή που ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2011 στην κατηγορία των -66κ., Γιώργος Αζωίδης, δεν θα λάβει μέρος στη συγκεκριμένη κατηγορία (ελέω… στρατιωτικής θητείας), το «παιχνίδι» για το χρυσό μετάλλιο θα γίνει ανάμεσα σε τρεις αθλητές από την Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για τον Γεωργιανό Λεβάν Γκουγκάβα (3ος στο Πόρετς και το Κίεβο), τον Αζέρο Χουσείν Ραχίμλι (3ος στο Κίεβο στα -66κ.) καθώς και τον Γεωργιανό Πρίντον Τζιτζάνι (2ος στο Πόρετς).

 

-81 κιλά: Μια ακόμη κατηγορία με τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον. Μετέχει ο πρωταθλητής Ευρώπης στους U20 το 2012, Αλέξης Ντανατσίδης, ο οποίος πριν θριαμβεύσει στο Πόρετς είχε προλάβει να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στο «4ο Κύπελλο Ηλιάδης» που φιλοξενήθηκε στα Μουδανιά της Χαλκιδικής. Εκτός του Ντανατσίδη, στην κατηγορία αυτή αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν οι Ρόμπιν Γκούτσε (Γερμανία) και Αμπντουλκαγκ Ρασούλου (Αζερμπαϊτζάν) που ήταν «χάλκινοι» στο Ευρωπαϊκό του Πόρετς, αλλά και ο Γεωργιανός Μπέκα Ντονγκβανί που κατετάγη δεύτερος στο Παγκόσμιο U17 του 2011 στην κατηγορία των -73 κιλών. Δυνατή είναι και η διπλή συμμετοχή της Γερμανίας στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού μετέχουν οι «χάλκινοι» πρωταθλητές Ευρώπης στους U17 του 2012 στο Μαυροβούνιο, Μάρτιν Ματίας και Σάντρο Μακατσάρια.

 

-90 κιλά: Μεγάλο φαβορί της κατηγορίας ο Γεωργιανός Μπέκα Γκβινιασβίλι. Το 2012, ο 17χρονος τζουντόκα ήταν 2ος πίσω από τον Ντανατσίδη στο Ευρωπαϊκό του Πόρετς (στα -81κ.), το 2011 αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου στο Παγκόσμιο U17 του Κιέβου (επίσης στα -81κ.) ενώ στο «4ο Κύπελλο Ηλιάδης» ήταν τρίτος. Φαβορί για μια θέση στο βάθρο των νικητών και ο Γερμανός Νταβίντ Τέκιτς, ο οποίος το 2011 στην Ουκρανία ήταν «χάλκινος» στα -81κ.

 

-100 κιλά: Μετέχει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2011 στους U17 (στα -90κ.) και τρίτος πέρυσι στο Πόρετς (στα -100κ.), Γκουράμ Τουσισβίλι (Γεωργία), με βασικότερο αντίπαλο τον Γερμανό Λέον Στρέμπερ που ήταν τρίτος πριν από δύο χρόνια στη διοργάνωση της Ουκρανίας στην κατηγορία των -90 κιλών.

 

+100 κιλά: Αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο «5ο Κύπελλο Ηλιάδης» είναι ο Γεωργιανός Λεβάνι Ματιασβίλι, ο οποίος στο Πόρετς είχε βρεθεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των υπερβαρέων.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-44 κιλά: Βλέψεις για το χρυσό μετάλλιο έχει η Μπορισλάβα Νταμπιανόβα από την Βουλγαρία, η οποία στο Πόρετς ήταν τρίτη στην ίδια κατηγορία.

 

-63 κιλά: Μετέχει η Βρετανίδα «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 στο Κίεβο στην ίδια κατηγορία, Τζεμίνα Γέιτς-Μπράουν.

 

-78 κιλά: Η Κροάτισα Μπριγκίτα Μάτιτς θα έχει τον πρώτο λόγο στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το 2012 στο Μαυροβούνιο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νεάνιδες (U17) στα -70κ., στο Ευρωπαϊκό U20 της ίδιας χρονιάς ήταν δεύτερη στα -78κ., ενώ το 2011 ήταν τρίτη στο Ευρωπαϊκό U17 (Μάλτα) στα -70κ.

 

+78 κιλά: Η Ιβάνα Σουτάλο από την Κροατία, ήταν δεύτερη στο Ευρωπαϊκό U20 του Πόρετς στα υπερβαρέα. Έχει λάβει μέρος δύο ακόμη φορές στο Κύπελλο Ηλιάδης, το 2011 και το 2012 όπου κατετάγη επίσης 2η.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΤ

X