Στον εντυπωσιακό αριθμό των 11 μεταλλίων έφτασε η Ιαπωνία, στη διοργάνωση του 2005 που φιλοξενήθηκε στο Κάιρο. Η χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» κατέκτησε πέντε (1-3-1) μετάλλια στις γυναίκες και έξι (2-2-2) στους άνδρες, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ολλανδία με συνολικά έξι μετάλλια (3-0-3). Η Ελλάδα, με το ασημένιο μετάλλιο του Ηλία Ηλιάδη στα -90 κιλά και την 5η του Ρεβάζι Ζιντιρίδη στα -60 κιλά κατέκτησε την 8η θέση στην κατάταξη των ανδρών, μαζί με την Ιταλία.
Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα βρείτε στο παρακάτω link:
Η πορεία του Ηλία προς το θαύμα…
Ο Ηλίας Ηλιάδης, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από αρθροσκόπηση, έκανε στο κεντρικό τατάμι του Cairo Stadium αυτό που μέχρι το 2003 φαινόταν ασύλληπτο. Πέτυχε πέντε νίκες μέχρι τον τελικό, εκεί όπου κλήθηκε ν` αντιμετωπίσει τον Ιάπωνα «ασημένιο» Ολυμπιονίκη της Αθήνας, . Παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε στον αγώνα για το χρυσό, δεν μπόρεσε ν` ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου μένοντας στο δεύτερο, που ωστόσο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού τζούντο, μετά το χρυσό της Αθήνας στο Ολυμπιακό τουρνουά τον Αύγουστο του 2004.
Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου, πέτυχε τέσσερις «καθαρές» νίκες στα προκριματικά. Μάλιστα, τις δύο από τις τέσσερις νίκες τις σημείωσε με Ippon απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης 2005, τον Ισπανό Νταβίντ Αλάρζα, αλλά και τον Ρώσο «χάλκινο» Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Κασαμπί Τάοφ. Τις άλλες δύο νίκες, επίσης με Ippon, τις πέτυχε με αντιπάλους τους Ρενάτο Μοραίς (Πορτογαλία) και Τόμας Μπεκ (Δανία). Στα ημιτελικά επικράτησε του Λευκορώσου Αντρέι Καζουσιονάκ, για να προκριθεί στον τελικό όπου ηττήθηκε από τον Ιζούμι.
Συνοπτικά την πορεία του Ηλία Ηλιάδη όπως την παρουσίασε το ippon.org…