Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων

Με παρακαταθήκη τα τέσσερα μετάλλια που έχει κατακτήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, η εθνική μας ομάδα εφήβων/νεανίδων ρίχνεται αύριο στη «μάχη» της διάκρισης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα φιλοξενηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας. Στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συμμετέχουν αρκετά νέα πρόσωπα, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τρεις από τους οκτώ συνολικά εκπροσώπους μας, έχουν εμπειρία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ωστόσο, όπως τονίζει και ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Ηλιάδης «θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά προκειμένου να κατακτήσουμε ότι μας αναλογεί».

 

«Μέσα στο 2007 κάναμε πολύ καλή προετοιμασία, την καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά και αυτό θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το στόχο μας. Αυτό που έχω τονίσει στα παιδιά είναι να μπουν στο τατάμι και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αν το καταφέρουν, τότε θα έρθουν οι διακρίσεις και τα μετάλλια», είπε ο κ. Ηλιάδης.

 

Η ΟΜΑΔΑ

Μόνο τρεις από τους συνολικά οκτώ εκπροσώπους μας στην εφετινή διοργάνωση, έχει την εμπειρία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πρόκειται για τους Γιώργο Γιανκανίδη, Γρηγόρη Βοτίκα και Ελπίδα Ασλανίδου. Μάλιστα, η τελευταία πέρυσι, είχε κατακτήσει την 5η θέση στην κατηγορία των +70 κιλών.

 

Η ομάδα για τη Μάλτα:

Έφηβοι

-50 κιλά: Ρίτσαρντ Αβραμίδης (Μιρμάνης Ξάνθης)

-55 κιλά: Χαράλαμπος Τομπουλίδης (Πατρίδα Θεσσαλονίκης)

-66 κιλά: Γιώργος Γιανκανίδης (Μιρμάνης Ξάνθης)

-73 κιλά: Βλαδίμηρος Αλκίδης (Άρης Θεσσαλονίκης)

-81 κιλά: Γρηγόρης Βοτίκας (Budo Θεσσαλονίκης)

-90 κιλά: Γιώργος Λαμπρινίδης (ΑΟΝ Αργυρούπολης)

Νεάνιδες

-52 κιλά: Μαρία Σαββίδου (Ολυμπιακή Ελπίδα Βέροιας)

+70 κιλά: Ελπίδα Ασλανίδου (ΑΟ Sakura Κατερίνης)

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιώργος Γιανκανίδης: «Θεωρώ ότι η θέση στην τριάδα είναι σίγουρη. Ή τουλάχιστον έτσι πρέπει. Η προετοιμασία μας ήταν πολύ καλή, αφού εκτός από τα προπονητικά καμπ συμμετείχαμε και σε πολλά διεθνή τουρνουά αλλά και σε αυτά που έγιναν στην Ελλάδα. Είμαι σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και πιστεύω ότι η παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό της Μάλτας θα συνδυαστεί από ένα μετάλλιο».

 

Γρηγόρης Βοτίκας: «Είναι η δεύτερη φορά που παίρνω μέρος σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Είμαι πανέτοιμος και νοιώθω ότι μπορώ να ανέβω στο βάθρο των νικητών. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε πολύ καλή προετοιμασία και μέσα στο τατάμι θα φανεί η δουλειά που κάναμε όλον αυτόν τον καιρό».

 

Μαρία Σαββίδου: «Νοιώθω σφιγμένη αφού είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ελπίζω να λυθώ μέσα στο τατάμι ώστε να βγει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Η προετοιμασία ήταν καλή και με βοήθησε σημαντικά».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με τις μικρότερες κατηγορίες, σε νεάνιδες και έφηβους, ξεκινάει αύριο στη Βαλέτα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Συνολικά, αύριο θα διεξαχθούν έξι κατηγορίες, ενώ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν από πέντε κατηγορίες βάρους.

 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η ημέρα (Παρασκευή 6/7)

Νεάνιδες: -40, -44, -48 κιλά

Έφηβοι: -50, -55, -60 κιλά

2η ημέρα (Σάββατο 7/7)

Νεάνιδες: -52, -57, -63 κιλά

Έφηβοι: -66, -73 κιλά

3η ημέρα (Κυριακή 8/7)

Νεάνιδες: -70, +70 κιλά

Έφηβοι: -81, -90, +90 κιλά

 

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Δύο χρυσά μετάλλια και ισάριθμα χάλκινα «μετράει» η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα εφήβων/νεανίδων. Ο Ηλίας Ηλιάδης το 2002 στο Γκιόρ της Ουγγαρίας ήταν 1ος στα -73 κιλά, ενώ ένα χρόνο αργότερα, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Ταριέλ Ζιντιρίδης βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου της κατηγορίας των -66 κιλών.

 

Πέρυσι, στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας, δύο από τα νέα ταλέντα του ελληνικού τζούντο, ο Δημόκριτος Μανουσαρίδης και ο Μιχαήλ Αλεξιάδης, κατετάγησαν 3οι στα -50 και +90 κιλά αντίστοιχα.

 

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που έχουν κατακτήσει θέση στην πρώτη πεντάδα Ευρωπαϊκού εφήβων/νεανίδων:

 

ΕΤΟΣ


ΠΟΛΗ


ΑΘΛΗΤΗΣ


ΘΕΣΗ


ΚΙΛΑ

2006

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μίσκολτς)

Δημόκριτος Μανουσαρίδης

          3

           -50κ

2006

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μίσκολτς)

Μιχαήλ Αλεξιάδης

3

+90κ

2006

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μίσκολτς)

Ελπίδα Ασλανίδου

5

+70κ

2004

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρότερνταμ)

Νίκος Τατσματζίδης

5

-73κ

2004

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρότερνταμ)

Βάζα Ζιντιρίδης

5

-81κ

2003

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ (Μπακού)

Ταριέλ Ζιντιρίδης

1

-66κ

2002

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Γκιόρ)

Ηλίας Ηλιάδης

1

-73κ

X