Αρχίζει αύριο στην Τιφλίδα το Ευρωπαϊκό ανδρών/γυναικών

Με μεγάλο απόντα τον Ηλία Ηλιάδη, που λόγω ενοχλήσεων στον αυχένα δεν συμπεριελήφθη στην αποστολή, αρχίζει αύριο εδώ στην Τιφλίδα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, με τη συμμετοχή περίπου 320 αθλητών και αθλητριών από 42 χώρες. Η ελληνική ομάδα που θα λάβει μέρος στη διοργάνωση αποτελείται από πέντε άνδρες και δύο γυναίκες και συγκεκριμένα από τους Λαυρέντη Αλεξανίδη (-60κ.), Ταριέλ Ζιντιρίδη (-66κ.), Αλέξανδρο Τσοποζίδη (-73κ.), Διονύση Ηλιάδη (-100κ.), Βασίλη Ηλιάδη (+100κ.), Ιουλιέτα Μπουκουβάλα (-57κ.) και Δήμητρα Ανδρούτσου (-63κ.).

 

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές των ανδρών και των γυναικών, Νίκος Ηλιάδης και Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος, αναφερόμενοι στη διοργάνωση που ξεκινάει αύριο στην Τιφλίδα, δήλωσαν τα εξής:

 

ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ (προπονητής ανδρών): «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν έλλειψαν τα αγωνιστικά προβλήματα. Ο Ηλίας (Ηλιάδης) δεν είναι σε θέση να βρίσκεται στην αποστολή, ενώ έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε στην Τιφλίδα να ταξιδέψουν ο Διονύσης και ο Βασίλης Ηλιάδης καθώς και ο Αλεξανίδης. Ο Διονύσης αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ωμοπλάτη του και ενδέχεται να χρειαστεί να του γίνει κάποια ένεση πριν τον αγώνα, κάτι που θα το αποφασίσουμε όμως την τελευταία στιγμή αφού έχουμε μπροστά μας ακόμη δύο μέρες και δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Το βέβαιο είναι ότι η ομάδα των ανδρών ταξίδεψε στην Τιφλίδα με στόχο να κάνει αισθητή την παρουσία της. Και δεν εννοώ αποκλειστικά σε θέμα κατάκτησης μεταλλίων, αλλά σε θέμα αγωνιστικής παρουσίας. Εκεί εστιάζουμε, αφού το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελεί το σκαλοπάτι για το Παγκόσμιο που θα γίνει τον Αύγουστο στο Ρότερνταμ. Εκεί έχουμε ρίξει όλο το βάρος μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην Τιφλίδα δεν θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

 

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (προπονητής γυναικών): «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε βάσει Ολυμπιακών δεδομένων και γι` αυτό ο βαθμός ετοιμότητάς μας είναι αρκετά υψηλός. Η τροποποίηση που υπήρξε από την παγκόσμια ομοσπονδία, μας βοήθησε να διαμορφώσουμε κάπως το πρόγραμμά μας, ωστόσο τόσο η Μπουκουβάλα όσο και η Ανδρούτσου θεωρώ ότι είναι σε καλό αγωνιστικό επίπεδο τη δεδομένη χρονική περίοδο και μπορούν να πετύχουν κάτι αξιόλογο. Ειδικά η Μπουκουβάλα θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες της κατηγορίας των -57 κιλών, ωστόσο θα χρειαστεί να το δείξει και μέσα στο τατάμι, όπως έκανε και πριν από μερικούς μήνες στο Παρίσι. Ελπίζουμε πως τα πράγματα θα κυλήσουν καλά και για τα δύο κορίτσια, αν και είναι σίγουρο πως πολλά θα εξαρτηθούν από την κλήρωση. Ως προπονητικό τιμ, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και νομίζω πως λίγο-πολύ τα καταφέραμε. Ειδικά στο τελευταίο στάδιο, στη Λευκορωσία, νομίζω ότι τόσο η Μπουκουβάλα όσο και η Ανδρούτσου, βοηθήθηκαν σε σημαντικό βαθμό, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμες στο Ευρωπαϊκό της Τιφλίδας».

 

Το πρόγραμμα

Οι Λαυρέντης Αλεξανίδης, Ταριέλ Ζιντιρίδης και Ιουλιέτα Μπουκουβάλα θα κάνουν από ελληνικής πλευράς, ποδαρικό αύριο στη διοργάνωση. Ο Αλεξανίδης, στο βιογραφικό του έχει μεταξύ άλλων δύο χάλκινα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών (2005, 2008), ενώ όσον αφορά στον Ταριέλ Ζιντιρίδη, το 2006 στον Άγιο Δομίνικο, στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου στους έφηβους. Η Μπουκουβάλα από την πλευρά της έχει να επιδείξει δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών, ενώ εφέτος, στο πρώτο κορυφαίο ραντεβού του παγκόσμιου τζούντο, στο Γκραν Σλαμ του Παρισιού, πήρε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο το χρυσό μετάλλιο των -57 κιλών.

 

Το πρόγραμμα:

Παρασκευή 24 Απριλίου

Άνδρες: -60, -66 κιλά

Γυναίκες: -48, -52, -57 κιλά

10:00 Προκριματικά & Ρεπεσάζ

18:00 Τελικοί & Απονομές

 

Σάββατο 25 Απριλίου

Άνδρες: -73, -81 κιλά

Γυναίκες: -63, -70 κιλά

10:00 Προκριματικά & Ρεπεσάζ

18:00 Τελικοί & Απονομές

 

Κυριακή 26 Απριλίου

Άνδρες: -90, -100, +100 κιλά

Γυναίκες: -78, +78 κιλά

10:00 Προκριματικά & Ρεπεσάζ

18:00 Τελικοί & Απονομές

 

Οι κορυφαίες ελληνικές στιγμές την τελευταία οκταετία

Τέσσερα μετάλλια, ένα χρυσό, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα, περιλαμβάνει η ελληνική συλλογή, την τελευταία οκταετία, στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το 2004 ο Ηλίας Ηλιάδης στο Βουκουρέστι, ενώ στην ίδια διοργάνωση ο Ρεβάζι Ζιντιρίδης ήταν 2ος και η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα 5η. Το 2005 στο Ρότερνταμ ο Λαυρέντης Αλεξανίδης ήταν 3ος όπως και πέρυσι στη Λισαβόνα, πάντα στην κατηγορία των -60 κιλών. Συνοπτικά, οι θέσεις των Ελλήνων τζουντόκα την τελευταία οκταετία, ήταν οι εξής:

 

 

2008 (Λισαβόνα)

Λαυρέντης Αλεξανίδης, -60κ. (3ος)

Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, -63κ. (5η)

2007 (Βελιγράδι)

Ταριέλ Ζιντιρίδης, -66κ. (7ος)

2005 (Ρότερνταμ)

Λαυρέντης Αλεξανίδης, -60κ. (3ος)

Μαρία Καραγιαννοπούλου, -48κ. (5η)

Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, -57κ. (5η)

2004 (Βουκουρέστι)

Ηλίας Ηλιάδης, -81κ. (1ος)

Ρεβάζι Ζιντιρίδης, -60κ. (2ος)

Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, -57κ. (5η)

2003 (Ντίσελντορφ)

Χαράλαμπος Παπαϊωάννου, Οπεν (5ος)

2002 (Μάριμπορ)

Λαυρέντης Αλεξανίδης, -66κ. (7ος)

2001 (Παρίσι)

Λαυρέντης Αλεξανίδης, -60κ. (5ος)

Βασίλης Ηλιάδης, +100κ. (7ος)

 

X